Тематичний турнір «ІТ-Кубок 2013

В квадратних дужках перед текстом запитання дані вказівки ведучому; транскрипція іноземних слів приведена в квадратних дужках після цих слів.
Наголоси вказані великими літерами

Редактори: Іван Карбовник (Львів), Андрій Безбородов (Львів-Рівне), Іван Місяць (Львів)

[Ведучому: озвучити преамбулу пакета, а також преамбули перед турами; після кожного запитання обов’язково зачитувати коментарі].

Редактор 1-го туру – Іван Карбовник (Львів, Україна). Редактор вдячний Івану Місяцю, Марті Кальмук, Тарасу Малюху, Дані Яковенко та команді «От Вінта – Брати по фазі» за тестування запитань туру

Редактор 2-го туру: Андрій Безбородов (Львів – Рівне). Редактор дякує за допомогу в підготовці туру Володимиру Дудчаку (Київ), Івану Місяцю та Марті Кальмук (Львів).

Редактор 3-го туру – Іван Місяць (Львів). Редактор туру висловлює вдячність Андрію Безбородову, Марті Кальмук, Івану Карбовнику, Тарасу Малюху, Констянтину Науменку, Андрію Пундору, Андрію Середницькому, Дані Яковенко та команді "От Вінта - Брати по фазі" за тестування та цінні зауваження


ПРЕАМБУЛА
Кубок приурочений до Дня програміста. Ідея тематичного IT-турніру належить Івану Місяцю (Львів), а сам турнір проводиться вже вшосте. У цьому році турнірна дистанція складає 48 запитань (3 тури по 16 запитань). Нумерація запитань шістнадцяткова, наскрізна - з 0х00 до 0х2F.

Запитання 0х00

Прослухайте фрагмент ІКСу однієї книги.
«Перш за все, необхідно прочитати підряд весь матеріал першої частини. Але розділ з описом процедурного змісту програм є складнішим, тому важкий для сприйняття матеріал цього розділу при першому прочитанні можна пропустити».
У назві цієї книги теж фігурує ІКС. Назвіть ІКС.

Запитання 0х01

У патенті Чанга Лі описана прошивка мікропроцесора ПРОПУСК, алгоритм у якій враховує наповнення, тип корпусу та інші фактори. У 1991 році деякі магазини відмовлялися продавати «MS-DOS ПРОПУСК», вбачаючи у продукті неповагу до покупців. Заповніть будь-який із пропусків.

Запитання 0х02

У своєму огляді Мирослав Бабіцький дає високу оцінку планшетові Google Nexus з діагоналлю, трохи меншою за 18 сантиметрів, і навіть згадує назву фільму, який свого часу розкритикував Микита Хрущов. Назвіть цей фільм.

Запитання 0х03

Роздатковий матеріал.

 

 

Напишіть назву, яку ми закрили біля корабля.

Запитання 0х04

Коли ЇЙ зробили пропозицію, ВОНА відповіла, що у користувацькій угоді шлюб не передбачений. Художник Едріс Вальяр зобразив ЇЇ схожою на послужливу стюардесу. Назвіть ЇЇ.

Запитання 0х05

Віце-прем’єр Ізраїлю натякнув, що США можуть мати відношення до створення вірусу Flame [флейм], який бушував на Близькому Сході. Як пише Lenta.ru, таким чином політик... Дайте відповідь усталеним виразом, зробив що?

Запитання 0х06

Коли одного програміста спитали, чому для позначень змінних циклу використовують літери i, j та k, той порадив спитати про це людину, яка народилася у 1930-му році у Роттердамі. Назвіть прізвище цієї людини.

Запитання 0х07

Дуплет. Два запитання по тридцять секунд обговорення на кожне. Відповіді здаються на одному бланку в правильному порядку.

1. Хоч цей об’єкт і є територією Австралії, у нього є власний домен верхнього рівня - .сx (СІ-ЕКС). Назвіть цей об’єкт двома словами.

2. Для цього об’єкта не зареєстрований власний домен, а використовується домен країни, територією якої він є - .сl (CІ - ЭЛЬ). Назві ть цей об’єкт двома словами.

Запитання 0х08

Згідно з однією оцінкою розподілу часу програміста, приблизно 20 відсотків часу у нього йде на обмірковування завдання, трохи більше - на пошук натхнення, чаювання і обіди, менше п'яти відсотків - на написання коду та коментарів. Назвіть те, на що йде майже половина робочого часу програміста, словом
латинського походження.

Запитання 0х09

Роздатковий матеріал.
-----------------------------------------------------------

У книзі «Інформатика. Підручник. 10 клас. Інформатика в іграх і задачах» ВОНА
зовсім не використовується. У тексті питання ВОНА використана. Назвіть ЇЇ
трьома словами.

-----------------------------------------------------------
Питання перед вами. Час.

Запитання 0х0А

Студент MIT (ем-ай-ті) Ендрю Х'юстон одного разу в міжміську поїздку взяв із собою ноутбук, але забув удома флешку з даними. Назвіть те, що Х'юстон заснував у 2007 році, одним словом.

Запитання 0х0В

Івен Адамс пише про проблеми досвідченого розробника, який багато років програмує на класичній мові. Заголовок розповіді Адамса на слух не відрізняється від назви книги іншого американця. Назвіть цього іншого американця.

Запитання 0х0С

Згідно допису в одному не дуже серйозному блозі, відкривши стартову сторінку Гугл в цій країні, ви побачите пропозицію ввести в пошуковий рядок номер вашого банківського рахунку. Назвіть цю країну.

Запитання 0х0D

Коли в системі «Дропбокс» трапився збій, користувач Альфредо Товар через Твіттер звернувся до керівництва компанії з відомою фразою. Процитуйте його повідомлення.

Запитання 0х0E

Починати працювати на НЬОМУ рекомендують з програми «Hello, Multiverse!» [Хеллоу мАлтіверс] - «Привіт, Мультивсесвіт!». Назвіть ЙОГО двома словами, що починаються на одну і ту ж літеру.

Запитання 0х0F

Підсумовуючи досягнення співзасновника Apple, один біографічний сайт пише, що багатство і слава його нітрохи не змінили, і Стів нікуди не пішов. Які чотири слова ми замінили у попередньому реченні?

Запитання 0х1F

Ми вирішили почати тур з кінця.
В серіалі «Person of interest» [пЕрсон оф Інтерест] діє дівчина-хакер, якій доступна практично вся Мережа. Напишіть її нік українською.

Запитання 0х10

Дизайнер Іван Оленкевич пропонує відомій IT-компанії розпочати випуск помади, крему для обличчя та інших косметичних засобів. Назвіть її. Постскриптум: компанія американська.

Запитання 0х11

Роздатковий матеріал:
---------------------

whaling

---------------------
Розданий термін використовують, коли ІКС спрямований на топ-менеджерів. Яке слово ми замінили на ІКС?

Запитання 0х12

На колажі з сайту Луркмор зображена щільна група арабів. Більша частина з них позначені різними цифрами, інші – одним і тим самим значком. Якій грі присвячена ця стаття Луркмора?

Запитання 0х13

В одному серіалі на руці жертви вбивства був годинник з калькулятором, де відображалось число «6078». Це дозволило поліції вийти на ІКС з важливою інформацією. Яке слово ми замінили на ІКС?

Запитання №23

Роздатковий матеріал.
---------------------

Название компании bvKBQ;Ibно означает «ясный глаз»; peKoIIcTp:)ffpo8aнная форма праязыка
мяо- яо, ГИПОТЕТИЧЕСКОГО языка-ПРедка группы мяо- яо, ну,,хмун, хмонг и киммун

---------------------
Назвіть компанію, опис якої представлений на роздатці.

Запитання 0х15

Дуплет. Два питання по 30 секунд обговорення.

1) У багатьох програм оптичного розпізнавання російськомовного тексту
виникають проблеми з НЕЮ. Назвіть фільм, прем’єра якого відбулась 16 серпня
1965 року.

2) Стаття про те, що засновник Microsoft переключився на проект зі створення
перспективного ядерного реактора, називається «Білл Гейтс РОБИТЬ ЦЕ». Назвіть
фільм, прем’єра якого відбулась 21 вересня 1973 року.

Запитання 0х16

Згідно з заголовком однієї статті, головний герой відомої комп’ютерної гри готовий віддати ЛЯМБДУ за вподобану зброю. Що ми замінили на ЛЯМБДУ?

Запитання 0х17

Назва штаб-квартири відомої компанії в більшій степені складається з назви самої компанії, і ще в деякій степені – зі скорочення слова «complex» [комплекс]. Як називається штаб-квартира?

Запитання 0х18

Роздатковий матеріал:
---------------------

Q8 Player Times

---------------------
Перед вами – назва локальної програми для Android. Яку букву і на яку ми замінили в назві?

Запитання 0х19

Знайомий автора запитання, побачивши обкладинку відомого збірника, припустив, що його назва складає три чверті від назви не менш відомої п’єси. Про який збірник йдеться?

Запитання 0х1A

У 2012 році ВІН був включений журналом Time до списку 100 найбільш впливових осіб світу. ЙОГО ім’я, звісно, невідомо. Тим не менш, назвіть ЙОГО.

Запитання 0х1B

Роздатковий матеріал.

Яке розширення у файлу з цим роздатковим матеріалом?

Запитання 0х1C

Свого часу автор запитання скачав текстовий файл з книжкою про рендзю. Зручній роботі з книжкою сприяв МЕСЕНДЖЕР. Що ми замінили словом МЕСЕНДЖЕР?

Запитання 0х1E

Автор довго тягнув із написанням цього питання. Згідно з жартом, мова розмітки документів, розроблена Леслі Лемпортом, використовується для безпечного тексту. Як називається ця мова?

Запитання 0х20

Правозахисна організація Human Rights Watch [х’юмен райтс уотч], стурбована розвитком військових технологій, вимагає прийняти ПЕРШИЙ. Хто є автором ПЕРШОГО?

Запитання 0х21

У військових пілотів інколи виникають сильні головні болі через так зване "інформаційне перевантаження". Поширення якого гаджета непокоїть автора статті на сайті blogerator.ru [блогератор крапка ру]?

Запитання 0х22

Уоррен Спектор пояснив, що назва гри одночасно натякає на богоподібних персонажів та несподівані розв'язки в сюжеті. Про яку гру йдеться?

Запитання 0х23

Американські вчені розробили вірус, що вміє збирати докупи фрагменти коду інших програм. Прізвищем якого вченого був названий цей вірус?

Запитання 0х24

Хто жалівся спеціалістам компанії Intel на свій американський акцент?

Запитання 0х25

Появу серії продукції якої компанії інтернет-користувач Antorix [анторікс] порівняв із великим вибухом?

Запитання 0х26

На рекламному плакаті чоловік, що знаходиться біля стовпа, ніяк не може відірватися від ігрової приставки Sony PlayStation Portable [соні плейстейшн портабл]. Замість чого використали приставку на плакаті?

Запитання 0х27

Роздатковий матеріал.

Перед  вами  iMac  G4  [аймек  джі  чотири]  компанії  "Apple".  Вважається,  що  на дизайн цього комп'ютера значно вплинула інша компанія. Яка саме?

Запитання 0х28

Для позначення явища, коли програміст використовує код чи конструкції, не розуміючи їх, використовують термін, що з'явився в середині 20-го століття. Назвіть цей термін двома словами, що розпочинаються на одну і ту ж букву.

Запитання 0х29

Стівен Елоп став виконавчим директором компанії Nokia, перейшовши із Microsoft. Три роки потому компанія Microsoft достатньо дешево купила мобільний підрозділ Nokia. У зв'язку з цим Отакар Шон порівняв Елопа з ІКСОМ. Які два слова ми замінили на ІКС?

Відповідь:
Джерело:

Запитання 0х2A

Армандо Фокс стверджує, що, змінюючи код програми, важливо не "поламати" те, що вже працює. Яке ім'я він при цьому згадує?

Запитання 0х2B

Експерт фірми Lexicon Branding [лексікон брендінг] порівняв крихітні клавіші із насінинами. Над розробкою якого бренду він в цей час працював?

Запитання 0х2C

Компанія, що належить відомій російській телеведучій, займається розкруткою окремих тем чи аккаунтів у соціальних мережах. Діяльність цієї компанії зазвичай позначають у Твіттері хештегом-неологізмом з десяти букв. Відтворіть його.

Запитання 0х2D

Роздатковий матеріал.



Якe слово латинського походження присутнє в підписі до малюнка справа?

Запитання 0х2E

Відома гра, як зізнались автори, була створена як демонстрація неперервної анімації персонажів. В рекламі Apple у вигляді цих персонажів снували приречені на загибель менеджери, що користуються продукцією IBM. Назвіть цих персонажів.

Запитання 0х2F

Як стверджує lurkmore [луркмор] мрія кожного користувача Windows - зняти скріншот з НЬОГО. ВІН присутній на іконці, що в операційній системі OS X [оу-ес тен] позначає мережевий комп'ютер із Windows. Назвіть ЙОГО.