Тематичний турнір «ІТ-Кубок 2014

[Ведучому: озвучити преамбулу пакета, а також преамбули перед турами; після кожного запитання обов’язково зачитувати коментарі].


ПРЕАМБУЛА
Кубок приурочений до Дня програміста. Ідея тематичного IT-турніру належить Івану Місяцю (Львів), а сам турнір проводиться вже всьоме. У цьому році турнірна дистанція складає 36 запитань (3 тури по 12 запитань). Нумерація запитань наскрізна - від 1 до 36.

Редактор 1-го туру – Андрій Безбородов (Львів – Рівне)

Редактори 2-3-го турів: Іван Карбовник та Іван Місяць (Львів). Редактори вдячні командам «От Вінта - Брати по фазі», «Дракони ймовірності» та особисто Дані Яковенко тестування запитань та допомогу у підготовці пакету.

Запитання 1

В підручнику англійської мови характеристика людей, які не є надто великими, проте вони сидячи займають все своє місце і частину вашого простору, співпадає з назвою давньої аркадної гри. Напишіть цю назву.

Запитання 2

[Роздатковий матеріал]

Відновіть приховане слово в цьому діалозі з Башоргу.

Запитання 3

Робоча станція NeXT Computer втілювала концепцію, запропоновану на початку 1980-х років: не менше мегабайта оперативної пам’яті, мегапіксельний дисплей та швидкодія процесора мільйон інструкцій в секунду. Коротке позначення концепції співпадає з назвою корпорації з штаб-квартирою у Міннесоті. Напишіть цю назву.

Запитання 4

Автор запитання назвав місто Менло-Парк в районі Силіконової долини – Дамас. Які два слова ми замінили словом Дамас?

Запитання 5

Одна публікація запевняє, що стрибати з парашутом зовсім не страшно. Відкриваєш двері в літаку, а там – АЛЬФИ. У дизайнерському варіанті АЛЬФ блазень жонглює кількома кольоровими літерами. Назвіть АЛЬФИ двома словами.

Запитання 6

[Роздатковий матеріал]
----------------------

Best lag in town.

----------------------
В процесі деталізації Гугл-карти диктаторської Північної Кореї деякі користувачі розміщували провокаційні відгуки. На роздатці – один з таких відгуків, в якому ми прибрали дві букви. Відтворіть змінене слово в оригінальному написанні.

Запитання 7

Автор запитання скачав маленький файл через торрент за кілька днів. Такий результат не порадував. Яким крилатим висловом з двох слів, що починаються на одну і ту ж букву, він охарактеризував цю ситуацію?

Запитання 8

За останні роки «ІКС» правильно спрогнозував кількох переможців «Греммі». Вигук «ІКС» надавав супергерою серед іншого могутність Зевса, хоробрість Ахіллеса та швидкість Меркурія. Яке слово ми замінили на ІКС?

Запитання 9

[Роздатковий матеріал]


 
У підписі до цього скріну є слово, де три «о» всього. Через хвилину напишіть нам його.

Запитання 10

Коли героїня одного серіалу – хакерка Рут – була впіймана та нейтралізована, її посадили в клітку. Назвіть прізвище людини, що народилась 22 вересня 1791 року в Лондоні.

Запитання 11

В перших версіях Mortal Kombat на екрані статистики розробники залишили рядок, де відображалось число спрацювань макросів помилок. За легендою, це спричинило появу в одній з наступних версій гри персонажа – «тезки» завойовника. Напишіть його ім’я.

Запитання 12

Дизайнер Студії Артемія Лебедєва запропонував оригінальне візуальне рішення: зв’язні речення подаються як хмара тегів. Яким односкладовим неологізмом він назвав це рішення?

Запитання 13

З яких трьох слів в езотеричній мові програмування Beatles [бітлз] починається оператор присвоєння?

Запитання 14

У регулярних виразах символ, що може заміняти будь-який інший символ, називається ІКС. Хто зіграв ІКСА у фільмі 2008 року?

Запитання 15

Дехто обожнює ЙОГО настільки, що навіть додає літеру h [ейч] у ЙОГО прізвище. Назвіть ЙОГО.

Запитання 16

Дуплет.
1. В одній пародії за мить до падіння Айронмен бачить ЙОГО. Назвіть ЙОГО двома словами.
2. На зйомках фільмів про Айронмена Роберт Дауні чимало часу провів перед НИМ. Назвіть його двома словами.

Запитання 17

У цієї людини не було переднього зуба. Жартували, що він спеціально не вставляв цього зуба, щоб не стало гірше. Назвіть відоме творіння цієї людини.

Запитання 18

Компанія "Гіннес" випустила спеціальну склянку. Коли склянка наповнена фірмовим темним пивом, то за допомогою певних маніпуляцій можна, зокрема, отримати знижку. Назвіть те, що винайшла компанія Denso Wave [денсо вейв] у 1994 році.

Запитання 19

[Роздатковий матеріал]
---------------------

Презентація молодої талановитої команди idSoftware на зустрічі з президентом компанії Sierra закінчувалася написом: “idSoftware - частина сім’ї Sierra?”. У відповідь президент Sierra запропонував 2,5 мільйони доларів за можливість зробити певну дію. Зробіть протилежну дію.

---------------------

Питання перед вами. Час.

Запитання 20

Вчені зі Стенфорда розробили програму, що встановлюється на смартфон користувача та дозволяє підслуховувати його розмову, не використовуючи при цьому мікрофон. Який термін вперше ввів Фуко у 1852 році?

Запитання 21

У 2005 році Алан Даєр заявив, що поширення грипу може сильно ускладнити використання інтернет-протоколу, вигаданого у квітні 1990 року. Назвіть носія інформації у практичній реалізації цього протоколу.

Запитання 22

Одна з груп “Вконтакті” кожен день публікує одну і ту ж фотографію відомої людини. Ступінь стиску фотографії щодня збільшується. Якого письменника згадав Антон Іванов, коментуючи цей паблік?

Запитання 23

[Роздатковий матеріал]


Розданий вам малюнок має підпис, який закінчується словом "відволікання". Відтворіть перші два слова підпису.

Запитання 24

На думку одного твітер-користувача, прояв інтернет-залежності у музикантів - це коли дивишся на ПЕРШИЙ, а бачиш ДРУГИЙ. Назвіть ПЕРШИЙ і ДРУГИЙ запозиченими словами.

Запитання 25

[Роздатковий матеріал]


У кожному рядку лівого стовпчика цієї таблиці, який ми замалювали,  присутні ті самі два символи, добре знайомі програмістам. Напишіть їх.

Запитання 26

Тендиніт - це запалення сухожилля. Дещо довшим словом називається різновид тендиніту, викликаний тривалими рухами великих пальців. Як саме?

Запитання 27

У класифікації багів згадується баг, який колись був помічений деякими тестерами, однак зафіксувати його повторну появу ніхто не може. Який гідронім присутній у назві цього бага?

Запмтання 28

Костянтин Гоголєв висловив сумнів у тому, що ця людина роздає свої ігри на торентах. Назвіть ім’я та прізвище цієї людини.

Запитання 29

У цьому питанні АЛЬФОЮ ми замінили два слова.
Ліцензія - це продаж права робити обумовлені дії з продуктом, при цьому продавець залишається власником продукту. У книзі Девіда Даймонда ліцензію порівняли з АЛЬФОЮ. Один програміст за допомогою АЛЬФИ отримав незаконний прибуток. Де згодом працював цей програміст?

Запитання 30

Телереклама XBox One [екс бокс ван] дійсно спонукала власників приставки користуватися нею частіше. Назвіть двома словами особливість приставки, яка демонструвалася у цій рекламі.

Запитання 31

У сегменті ринку, в якому домінує Raspberry Pi [распберрі пай], аналітики спостерігають наплив пристроїв на базі процесорів ARM [ей-ар-ем]. Журнал “Хакер” називає сукупність цих пристроїв двома словами. Як саме?

Запитання 32

Комп’ютер AGC [ей-джі-сі] працював на частоті близько двох мегагерц. Одна з реалізацій цього комп’ютера комплектувалася двома терміналами вводу-виводу, а інша – одним. Назвіть прізвище хоча б одного з тих, для кого були призначені ці термінали.

Запитання 33

[Роздатковий матеріал]

На англомовному жартівливому постері зображений цей жорсткий диск, що довго служив своєму власнику. Якому оскароносному фільму присвячений постер?

Запитання 34

Якщо спробувати зайти на неіснуючу сторінку на сайті Dropbox [дропбокс], то логотип сервісу - зображення кубічної коробки - перетворюється на НЕЇ. Назвіть голандця, в роботах якого часто зустрічаються ВОНИ.

Запитання 35

[Роздатковий матеріал]

У назві цього методу розробки програмного забезпечення згадується ІКС. До якого ІКСа можна доїхати поїздом Люцерн - Інтерлакен?

Запитання 36

Одним із основних каменів спотикання на шляху до ефективного застосування комп’ютерів у ЦЬОМУ є число перетинів - триста шістдесят один. Назвіть ЦЕ.