Вердикти Апеляційного Журі по спірних відповідях і апеляціях 1-ого етапу Відкритого кубку університетів

Апеляції на запитання четвертого етапу розглянуло АЖ у складі:

Олександр Коробейніков (Санкт-Петербург),  Марія Криленко (Донецьк), Володимир Островський (Київ)

!Зняття 8 

Автором запитання стверджується, що аніматор вперше додав Міккі Маусу зіниці в мультфільмі «Фантазія», що не відповідає дійсності.

Фільмографію Міккі Мауса можна знайти на авторитетному сайті IMDb [1]. Мультфільм «Fantasia» вийшов у 1940 році. Натомість, вже у стрічках 1939 року Міккі зображений з зіницями – джерела [2,3] підтверджують, що зовнішній вигляд мишеняти змінився з відомого мультфільму «The Pointer». Переглянувши його [4] легко пересвідчитись, що Міккі там зображений з зіницями.

Просимо зняти дане запитання як таке, що містить суттєву фактичну помилку.

Джерела інформації:

  1. http://www.imdb.com/character/ch0000630/#1930
  2. http://www.angelfire.com/nj/MMania/MickeyMouse.html
  3. http://disney-freaks.com/MickeyHistory.html
  4. http://www.youtube.com/watch?v=xuWUBAs2C6g

Відхилити (3-0). Робота над мультфільмом була розпочата в 1937 р., англомовна Вікіпедія, з посиланнями на джерела, підтверджує інформацію про те, що зовнішній вигляд Міккі вперше був змінений при роботі над "Фантазією".

!Зняття 12

Авторське джерело [1] не містить згадки про «Gangnam tour», що пропонується під офіційним патронатом Міністерства культури, спорту і туризму Південної Кореї. Запити в пошукових системах (у т.ч. англомовні) також не дали нам достовірних посилань про подібний тур. Таким чином, основна фактура запитання не підтверджується.

Також відзначимо, що текст запитання не дає можливості обґрунтованого вибору між версіями «PSY» та «Gangnam». Використана автором заміна «ІКС» певною мірою на користь першого варіанту, адже «ікс» та «псі» – це літери латинського та грецького алфавітів відповідно. Тобто авторська відповідь і не верифікується джерелом інформації, і не відбирається логічно.

Просимо зняти дане запитання.

Джерела інформації: http://en.wikipedia.org/wiki/Gangnam_Style

 

!Зняття 12

Просимо зняти запитання №12, оскільки в тексті запитання міститься інформація, що не відповідає дійсності. Перевірка єдиного джерела (http://en.wikipedia.org/wiki/Gangnam_Style), вказаного автором, не виявила там фактів, наведених у запитанні. У зв’язку з цим, воно є некоректним з точки зору кодексу МАК (згідно з пунктом 2.2.7), а отже мусить бути зняте.

Відхилити (3-0), згідно http://en.wikipedia.org/wiki/Gangnam_Style_in_popular_culture#Others такий тур існує. Неможливість відсікти логічну дуаль не є підставою для зняття запитання.

 

!Залік 12

[-] гламур[-] PSY.

Просимо зарахувати нашу відповідь як таку, що демонструє проникнення в сутність питання, адже PSY – це псевдонім репера, який виконує пісню «Gangnam Style».

Відхилити (3-0). Тур називається інакше.

!Залік 15

[-] Брудна носова хустинка.

[-] Кров з молоком.

[-] кров на полотні

[-] кров на простирадлі

[-] останні жива кров

[-] використана носова хустинка

[-] закривавлена носова хустинка

[-] брудна носова хустинка

[-] сорочка з кровю

Все відхилити (3-0). У фільмі герой називає картину саме кров'ю з носа.

This dude nosebleed on a white board and asks 30000 _ for it?
Si, c'est possible. - Le mec a saigne du nez

Про носову хустинку і сорочку у фільмі нічого не сказано, про останню кров теж. Кров на полотні художника - не лягає в питання.

 

!Залік 17

[-] 1. Бюст Бриджит Бардо  2. губи грети гарбо

Відхилити (3-0). АЖ невідомо видавництва яке б надало ідеальній актрисі 1928 року «губи Грети Гарбо».

 

! Залік 24

[-] Виниловая пластинка.

Відхилити (3-0). Автор не порівнює себе з платівкою.

[-] Вініловий програвач.

[-] Музичний програвач.

Круги намотує не голка, а платівка, тому ми вважаємо, що варіант «музичний програвач» є більш вдалою метафорою поведінки героя. Фірма «Yamaha» випускає програвачі, а не тільки голки для них.

Відхилити (2-1). Програвач не вискакує в центрі.

ВО. "Музичний програвач" і "Вініловій програвач". Ямаха дійсно продає такі програвачі. Рід заміни не зобов'язаний відповідати роду замінного слова, а порівняння героя можна інтерпретувати і так.

 

! Залік 25

[+] Стоячі коміки.

Зарахувати (3-0). В перекладі цей термін теж вживають.

 

!Зняття 28

Просимо зняти запитання №28, оскільки у ньому наявна фактична помилка. Форма запитання звучить так: «Назвіть ЇХ двома словами, які починаються на одну і ту саму літеру». При цьому правильна відповідь («грона гніву») не є коректною стосовно цього формулювання, оскільки в українській мові слово «ґрона» пишеться через «ґ» (в цьому можна пересвідчитись, подивившись відповідні списки слів: http://r2u.org.ua/html/g_list.html та http://uk.wikipedia.org/wiki/Перелік_слів_з_літерою_Ґ_за_словником_Бориса_Грінченка ), а отже два слова у відповіді фактично не починаються на одну й ту саму літеру, у зв’язку з чим запитання є некоректним.

Відхилити (3-0). Посилання апелянтів відносяться до довоєнної орфографії (до відміни літери Ґ). Після нового введення цієї букви написання слова ГРОНО / ҐРОНО не можна вважати усталеним: так, "Орфографічний словник української мови" (http://slovopedia.org.ua/35/53395-207.html) дає написання ГРОНО. Оскільки наявності конфлікт джерел, АЖ воліє не знімати запитання.