Тематичний турнір «ІТ-Кубок 2015

У квадратних дужках перед текстом запитання дані вказівки ведучому; транскрипція іншомовних слів приведена в квадратних дужках після цих слів. Наголоси вказані великими літерами.
[Ведучому: озвучити преамбулу пакета, а також преамбули перед турами; після кожного запитання обов’язково зачитувати коментарі].


ПРЕАМБУЛА
Кубок приурочений до Дня програміста. Ідея тематичного IT-турніру належить Івану Місяцю (Львів), а сам турнір проводиться вже увосьме. У цьому році турнірна дистанція складає 36 запитань (3 тури по 12 запитань). Нумерація запитань наскрізна - від 1 до 36. Редактори пакету запитань – Іван Місяць (Львів), Андрій Безбородов (Львів – Рівне), Іван Карбовник (Львів).

Редактор 1-го туру – Іван Місяць (Львів).Редактор дякує команді "От Вінта - Брати по Фазі", Дані Яковенко, Івану Карбовнику та Андрію Безбородову за тестування та цінні зауваження.

Редактор 2-го туру – Андрій Безбородов (Львів – Рівне). Редактор дякує за допомогу в підготовці запитань туру Володимиру Дудчаку (Київ – Рівне), Юрію Яковлєву (Київ), Івану Місяцю (Львів).

Редактор 3-го туру - Іван Карбовник (Львів). Редактор висловлює подяку командам «От Вінта - Брати по фазі» і «Drakony Jmovirnosti», а також Івану Місяцю за тестування питань і корисні зауваження

Запитання 1

Студенти Техаського університету змінили генетичний код бактерій та з їхньою допомогою ЗРОБИЛИ ЦЕ у пробірці. ЗРОБІТЬ ЦЕ на ваших картках.

Запитання 2

На сайті сервісу, розробленого компанією Heavygifts [хевіґіфтс], можна побачити назви багатьох хевіметал гуртів. Дайте відповідь абревіатурою: в якості чого цей сервіс пропонує їх використовувати?

Запитання 3

[Ведучому: роздатка складається з двох однакових текстів. Не розрізати їх! Це одна роздатка.]
Роздатковий матеріал
--------------------------------------------------------------------------------------

Назва Інтернет-релігії, придуманої користувачем i_original, утворена додаванням чотирьох літер до назви існуючої релігії. Напишіть цю назву.
Назва Інтернет-релігії, придуманої користувачем i_original, утворена додаванням чотирьох літер до назви існуючої релігії. Напишіть цю назву.

--------------------------------------------------------------------------------------
Текст питання перед вами.

Запитання 4

Компанія Intelligent Energy [інтеліджент енерджі] розробила прототип смартфона, що працює на водневій батареї. В корпусі цього смартфона є отвори, щоб телефон міг ОХОЛОНУТИ. В попередньому реченні два слова ми замінили одним. Напишіть ці два слова.

Запитання 5

На думку одного блогера, деякі віддані користувачі не бачать перед собою нічого, крім улюбленого бренду. З персонажем якого автора він порівняв таких людей?

Запитання 6

Дуплет. Два запитання по 30 секунд кожне.
На карикатурах Пабло Стенлі зображена костюмована вечірка програмістів. Зокрема, програміст, одягнутий у костюм індіанця, символізував сервер Apache [апачі].
1. Що символізував системний адміністратор, одягнутий у костюм кривої дороги?
2. Яку мову програмування символізував програміст, одягнутий у великі окуляри?

Запитання 7

У функціях, які шукають елемент у масиві, вхідні параметри часто позначають літерами n [ен] та h [ейч]. Скороченнями від яких слів є ці літери?

Запитання 8

Один з перших вірусів під назвою Reaper [ріпер] копіював себе на інші комп'ютери та видаляв задану програму. Які чотири букви ми пропустили в тексті попереднього речення?

Запитання 9

Герой гумористичного відео пояснює відсутність у нього ІКСІВ тим, що він тривалий час користувався клавіатурним тренажером. Для порівняння ІКСІВ використовується метод на основі графів. Назвіть ІКСИ двома словами.

Запитання 10

Роздатковий матеріал.

Якими трьома літерами підписаний цей колаж?

Запитання 11

На карикатурі ЛАяма УОлша люди не можуть відірвати свій погляд від смартфонів, тому постійно користуються НИМИ. Деякі просунуті моделі ЇХ оснащені ультразвуковими датчиками та подають вібросигнал. Назвіть ЇХ.

Запитання 12

[Ведучому: не озвучувати наявність лапок]
Нещодавно розроблена мова програмування складається здебільшого з одного слова, написаного у різних варіаціях. В якій відомій "Пісні" неодноразово вживається це слово?

Запитання 13

Група додатків з Google Play, до якої входять ігри-вікторини, позначається так само, як напрям в індустрії IT. Напишіть це коротке позначення.

Запитання 14

Редактор заперечує те, що це питання нелогічне. Перший логотип Google містив ЙОГО, наслідуючи іншу пошукову систему. Зобразіть ЙОГО.

Запитання 15

Російський рок-гурт «Мультфільми» використав у центрі ПРОПУСК, щоб інформацію про гурт було легше знайти в інтернеті. ПРОПУСК – назва мови програмування на базі Фортрана. Заповніть ПРОПУСК.

Запитання 16

Герой однієї пісні – юнак пубертатного віку – намагається обманути АЛЬФУ. Як обманути АЛЬФУ запитував користувач форуму, який хотів отримати побільше грошей і здоров’я. Яке слово ми замінили на АЛЬФУ?

Запитання 17

До кінця року після виходу першого пристрою цієї лінійки було продано 250 тис. штук, що дозволило компанії-виробнику відкусити значну частку ринку. В ролику на Youtube згадується водонепроникність пристрою. Про яку лінійку йдеться?

Запитання 18

В паркетній геометрії є елементи укладки, які при складанні повторюють свою форму. Англійською такий елемент називається ІКС. ІКС – ім’я персонажа популярної гри у жанрі файтинг. Яке слово ми замінили на ІКС?

Запитання 19

Роздатковий матеріал.

Яка українська студія провела іменний конкурс, на який надіслали це фото?

Запитання 20

Сучасний тінейджер, побачивши телефон 90-х років, дивується, знайшовши в телефоні ЦЕ. Дописувач Urban Dictionary, характеризуючи ЦЕ, згадав мініатюрне поле... Для якої гри?

Запитання 21

Характеризуючи вимову Марка Цукерберга, коментатор порівняв його з дитиною, в якої рот повний кульок. У тому ж реченні можна знайти згадку фрукта. Назвіть цей фрукт.

Запитання 22

Роздатковий матеріал.
-----------------------

Poem

-----------------------
Перед вами – назва вигаданої мови програмування. Яке слово у ній є оператором виходу з нескінченного циклу?

Запитання 23

За однією з версій, мем бере початок у шахах і описує мат, який ставлять королю пішаком. Напишіть слово-неологізм, що фігурує в цьому мемі.

Запитання 24

У грі «King’s Bounty: Легенда про лицаря» один з персонажів пропонує натиснути цю комбінацію клавіш – нібито щоб отримати +1 до інтелекту. Вона ж згадується у варіації анекдоту про Штірліца і «дуло з вікна». Напишіть цю комбінацію.

Запитання 25

Співробітники якої компанії у 2008 році заснували власну фірму під назвою Pegatron?

Запитання 26

Кен Боєр і Філіп Джеймс створили керований зі смартфона пристрій "The Miracle Machine" [зе mIракл мешІн], до складу якого входять мікроконтролер, спеціальна камера, міксер, нагрівач і рефрактометр. Можна сказати, що пристрій в певному сенсі РОБИТЬ ЦЕ. Назвіть того, хто РОБИВ ЦЕ, не користуючись технічними засобами.

Запитання 27

Роздатковий матеріал.

Костянтин Бояров бачить на логотипі Ubuntu ЙОГО – адже іноді лише з допомогою Ubuntu можна врешті налаштувати систему. Назвіть ЙОГО.

Запитання 28

Сценарій фільму про Тюрінга був опублікований на сайті Тюрінга ще до виходу самого фільму в широкий прокат. Яке прізвище ми замінили в питанні?

Запитання 29

Роздатковий матеріал.

Відновіть закритий підпис, який складається з восьми літер.

Запитання 30

30. У коментарях до статті про можливості мови Python [Пайтон], один користувач Хабра припустив, що автор статті ненавидить PHP [пі ейч пі]. А все тому, що в статті був використаний матеріал із книги, виданої в 1943 році. Назвіть цю книгу.

Запитання 31

Роздатковий матеріал.

Користувач форуму Javatalks [джаватокс] жартома проілюстрував ЇЇ так. ВОНА створена на основі робіт математика львівсько-варшавської школи Яна ЛукасЕвича. Назвіть ЇЇ трьома словами.

Запитання 32

У 2005 році Сьюзен Беннет працювала на компанію СканСофт, проводячи по кілька годин на день у студії звукозапису. У жовтні 2011 року вона отримала e-mail повідомлення від знайомого. Яке ім'я згадувалося у цьому повідомленні?

Запитання 33

Під час навчання в коледжі Дейв Тейлор був членом братства Дельта-К’ю-Дельта. У якій компанії Дейв працював з 1993 по 1996 рік?

Запитання 34

Вважається, що Bannercatch [банер кетч], випущена в середині вісімдесятих, стала першою комп'ютерною грою, в якій був ... Який режим?

Запитання 35

На сайті systemcomic.com [cистемкОмік крапка ком] сформульований ІКС, який стверджує: якість фільмів бондіани погіршується пропорційно до кількості появ одного і того ж актора в ролі агента 007. Назвіть ІКС трьома словами, використавши ім'я та прізвище.

Запитання 36

Блог компанії Docvision [доксвіжн] рекомендує дотримуватися певного принципу при описі багів, аби баг-репорт був зрозумілим. Наприклад, потрібно повідомити, що «видається неопрацьований виняток у контекстному меню при збереженні змін». Назвіть цей принцип трьома словами.