Тематичний турнір «ІТ-Кубок 2016

У квадратних дужках перед текстом запитання дані вказівки ведучому; транскрипція іншомовних слів приведена в квадратних дужках після цих слів. Наголоси вказані великими літерами.
[Ведучому: озвучити преамбулу пакета, а також преамбули перед турами; після кожного запитання обов’язково зачитувати коментарі].

ПРЕАМБУЛА

Кубок приурочений до Дня програміста. Ідея тематичного IT-турніру належить Івану Місяцю (Львів), а сам турнір проводиться вже вдев’яте. У цьому році турнірна дистанція складає 36 запитань (3 тури по 12 запитань). Нумерація запитань наскрізна - від 1 до 36. Редактори пакету запитань: Іван Карбовник (Львів), Андрій Безбородов (Львів – Рівне), Іван Місяць (Львів).

Редактор 1-го туру – Іван Місяць (Львів). Редактор дякує за тестування та цінні зауваження команді "От Винта - Братья по Фазе" (Харків), Івану Карбовнику, Андрію Середницькому, Тарасу і Христині Малюх, Дані Яковенко, Андрію Пундору (усі - Львів) та Андрію Безбородову (Львів-Рівне).

Редактор 2-го туру – Андрій Безбородов (Львів – Рівне). Редактор дякує за тестування та корисні зауваження Івану Місяцю, Юрію Вашкулату та Володимиру Дудчаку.

Редактор 3-го туру - Іван Карбовник (Львів). Редактор вдячний Андрію Середницькому, Іванові Місяцю, Тарасу Малюху, Христині Малюх та Галині Синєокій за допомогу у підготовці туру.

Запитання №1

В одній грі герой долає перешкоди, які не можуть пройти рОботи. Якими двома словами, що розпочинаються на одну й ту саму літеру, називається ця гра?

Запитання №2

Згідно з жартом, який приписують компанії Intel, ЦЕ є квантовим об’єктом. Стан ЦЬОГО невизначений, поки ви не зробите спостереження або третю спробу. Назвіть ЦЕ абревіатурою.

Запитання №3

Роздатковий матеріал: 

Перед вами назва сайту, на якому можна було відслідковувати переміщення головного героя фільму "Марсіянин". Пропущене нами слово є назвою бренду та символізує момент відкриття та ідею. Напишіть це слово.

Запитання №4

В англомовному жарті один лінукс-програміст зайшов у бар, замовив їжу та попросив ЇЇ. Після чого вже два лінукс-програмісти насолоджувалися стравою. Назвіть ЇЇ.

Запитання №5

Одна з перших вірусоподібних програм копіювала себе на доступні комп’ютери та кидала виклик користувачу. У повідомленні, яке вона виводила, можна прочитати назву фільму Стівена Спілберга. Назвіть цей фільм.

Запитання №6

Один демотиватор пояснює відмову персонажа тим, що у того у задній кишені лежить iPhone 6. Назвіть фільм, сцену з якого обігрує демотиватор.

Запитання №7

У заставці до сьомої частини відомої гри дизайнери виділили останні три літери. Назвіть цю гру.

Запитання №8

Одна автобусна компанія ввела у свої тури нові опції: годинні зупинки, а також перерви на підзарядку смартфонів. Яка власна назва згадується в замітці про ці тури?

Запитання №9

В експериментальному проекті на сенсорний екран подається послідовність із сильних та слабких імпульсів. Напишіть двома словами: що таким чином "виводять" на екран?

Запитання №10

Роздатковий матеріал: 

Після видалення модуля left-pad із репозиторію NPM багато інших модулів, які на нього посилалися, перестали працювати. Що ілюструвало цю новину на сайті theregister.co.uk?

Запитання №11

Як пише сайт ain.ua [аін юей], це сленгове слово з’явилося у 60-х роках, коли жінки протягували дріт крізь отвори у магнітній катушці. Напишіть це слово.

Запитання №12

У грі "Clicker Heroes" [клікер хіроуз] діє маг льоду, якого звати Суддя ЖерАтор. Яке слово ми замінили у питанні?

Запитання №13

Назва програми з сайту softxaker.ru [софтхАкер крапка ру], в якій є налаштування перебору, ідентична імені римлянина. Напишіть це ім’я.

Запитання №14

Роздатковий матеріал: 

Відтворіть приховану назву книги з двох слів.

Запитання №15

У жартівливих правилах використання цього інтернет-месенджера першим пунктом вказано, що користувач може мовчати і нічого не писати. Про яку програму йдеться?

Запитання №16

Сайт UGO опублікував рейтинг найкращої комп’ютерної зброї всіх часів. Перше місце посів об’єкт, який не є зброєю, але забезпечує найбільш потужний ефект у грі. Аналогічний за виглядом об’єкт зустрічається в іншій популярній грі, і там його строк життя, як правило, невеликий. Зобразіть цей об’єкт.

Запитання №17

Стаття про організацію вільного доступу до первинних кодів JavaScript[джаваскрИпт]-рушія називається «Microsoft [мАйкрософт] починає просвітлення». Які два слова ми замінили словами
«починає просвітлення»?

Запитання №18

Роздатковий матеріал: 

У назві процедури перевірки комп’ютерної клавіатури чи телетайпу ми замінили одну літеру. Напишіть оригінальну назву.

Запитання №19

Стаття Вікіпедії про відому змінну містить також посилання на мову програмування, створену в 1958 році. Назвіть цю мову.

Запитання №20

Для ефективної роботи з НИМИ необхідні спокій, упертість, дисципліна і безпека. У статті Lurkmore [луркмОра], присвяченій ЇМ, згадується мускул. Назвіть ЇХ двома словами.

Запитання №21

Для відкриття, пов’язаного з НЕЮ, оброблявся один терабайт даних на день. Об’єм вихідних файлів для іншої «ЇЇ» склав 12 петабайт. Назвіть ЇЇ одним словом.

Запитання №22

Роздатковий матеріал: 

Як пише сайт BBC [Бі-бі-сі], перед весіллям один чоловік попередив свою обраницю, що, взявши його прізвище ПРОПУСК, вона стикатиметься з труднощами. ПРОПУСК зроблений на розданому вам малюнку. Відновіть ПРОПУСК.

Запитання №23

Згідно з авторським жартом, у випадку монетизації на НЬОМУ може бути нуль чи одиниця. Назвіть ЙОГО двома словами, які починаються на сусідні літери абетки.

Запитання №24

В дудлі до 180-річчя з дня народження цієї людини друга і третя літери перетинаються. Назвіть цю людину.

Запитання №25

Твіт під хештегом, який набув популярності не так давно, стверджує, що у НЬОМУ з’явився один гігабайт вільного місця. Назвіть ЙОГО двома словами.

Запитання №26

Для підвищення реалістичності військових шутерів розробники пропонують обладнати ігрові приставки пристроями, які розпилюють різні ароматизатори. Мартін Дельгадо, котрому ідея, вочевидь, подобається, в контексті цього приводить знамениту цитату, змінюючи її закінчення на «з мого Xbox». Як ця цитата звучить в оригіналі?

Запитання №27

На карикатурі сайту i-programmer.info [ай-програмер крапка інфо] користувач на вимогу комп’ютера погоджується надати точну інформацію про своє розташування, але не може відповісти на інший запит. Яке слово ми пропустили у запитанні?

Запитання №28

Роздатковий матеріал: 

Робот на розданому малюнку названий двома словами, одне з яких – прізвище, що не відмінюється. Напишіть це прізвище українською або англійською.

Запитання №29

У фільмі “Blackhat” [блекхет] хакер, роль якого зіграв Кріс Хемсворт, розслідує спробу анонімного з’єднання і стверджує, що зловмиснику хтось допоміг встановити програмне забезпечення. Критикуючи правдоподібність того, що відбувається, блог OpenDNS [оупен де ен ес] жартує, що ПРОПУСК не знає, наскільки просто інсталювати ПРОПУСК. Відновіть будь-який із пропусків.

Запитання №30

У питанні є заміна. На присвяченій ІКСУ експозиції в Музеї комп’ютерної історії можна побачити шафу на підставці кольору сапфіру. Назвіть ім’я і прізвище того, хто в 1997 році звинуватив творців ІКСА в шахрайстві.

Запитання №31

Голову Apple викликали на слухання в конгресі США у справі ухилення компанії від сплати податків. Розповідаючи про слухання, Олександр Мацевило образно зазначає, що сенатори ледве не ЗРОБИЛИ ЦЕ. Хто ЗРОБИВ ЦЕ згідно твору 1971 року?

Запитання №32

Незабаром на Apple TV [епл тіві] повинно з’явитися реаліті-шоу для разробників додатків з усього світу. Англомовна назва передачі буде однією літерою відрізнятися від назви книги Буля. Напишіть назву передачі.

Запитання №33

Роздатковий матеріал: 

Перед вами логотип програми, якій весною цього року присвоїли ІКС. Назвіть ІКС двома словами, які починаються на ту саму літеру.

Запитання №34

[Вказівка ведучому: чітко і розбірливо прочитати слова «синхронний оптичний нетворкінг»] .
Увага, ІКС у питанні є заміною. Синхронний оптичний нетворкінг протокол в побуті, зазвичай, називають ІКСОМ. Назвіть людину, котра, як вважають, створила 154 ІКСИ.

Запитання №35

За словами Лі Некмена, назва з’явилася зовсім не через суперництво з Sun Microsystems [сан майкросистемз]. Справжнім конкурентом було Microsoft Visual Studio [майкрософт віжуал студіо], і назва підкреслювала, що новий продукт повинен перевершити це середовище розробки. Напишіть назву, про яку йде мова.

Запитання №36

У запитанні словом ЦЕ замінені два слова. Один з кращих оверклокерів світу Йєн Перрі поповнює свій запас ЦЬОГО щотижня. Гримери якого фільму імітували акторам піт через використання ЦЬОГО на знімальному майданчику?