Тематичний турнір «ІТ-Кубок 2012

У квадратних дужках перед текстом запитання дані вказівки ведучому; Транскрипція іншомовних слів наведена у квадратних дужках після цих слів,
наголоси у деяких словах вказані великими літерами.

Редактор 1-го туру – Іван Карбовник (Львів, Україна). Редактор висловлює подяку за поради і тестування питань туру Наїлю Фарукшину (Навоі–Москва), Марті Кальмук (Львів) та Галині Синєокій (Львів)

Редактор 2-го туру: Андрій Безбородов (Львів – Рівне)Редактор дякує Марті Кальмук за тестування та цінні зауваження.

Редактор 3-го туру – Іван Місяць. Редактор туру дякує Івану Карбовнику, Андрію Безбородову, Марті Кальмук, Олександру Рябову, Юлі Герасімовій та Тані Кареліній за тестування туру та цінні зауваження.


ПРЕАМБУЛА
Кубок присвячений до Дня програміста. Ідея тематичного IT-турніру належить Івану Місяцю (Львів), а сам турнір проводиться вже уп’яте. Турнірна дистанція становить 48 запитань (3 тури по 16 запитань). Нумерація запитань шістнадцяткова, наскрізна - від 0х00 до 0х2F.

Запитання 0х00

Відповісти на це питання можна двома словами, які починаються на одну і ту ж літеру. Отримуючи «Оскара», актриса Октавія Спенсер сказала ці слова Спілбергу. У пості блогу maccast.com[маккаст крапка ком] за 5 жовтня минулого року ці слова написані на чорному фоні. Напишіть ці слова.

Запитання 0х01

ВОНИ згадуються у статті про те, як рада директорів Apple [Епл] передала Тіму Куку 1 мільйон акцій компанії за умови, що Тім ще не менше 10 років пропрацює у них. Демі Мур та Ештон Катчер замовили ЇХ у ювеліра на День Святого Валентина, як символ міцних відносин. Назвіть ЇХ двома словами.

Запитання 0х02

Дмитро Гапотченко пише, що програма Startup Essentials [стартАп ессЕншіалз] від Sun Microsystems [сан майкросИстемз] має на меті допомогти інтернет-компаніям початківцям у боротьбі за ЦЕ. Назвіть ЦЕ трьома словами.

Запитання 0х03

[Ведучому: обов’язково прочитати коментар]
Першим серійним персональним комп’ютером, що використовував мікропроцесор, став п’ятсоткілограмовий Мicral-N [мікрАл-ен] французького виробництва. Одне із слів попереднього речення трохи змінене. Відтворіть це слово у вихідному варіанті.

Запитання 0х04

Коли людина присвячує значний час певній діяльності, пов’язані із цією діяльністю форми та образи іноді починають переповняти свідомість. Цей ефект називають синдромом ІКСа. Що ми замінили на ІКС?

Запитання 0х05

[Роздатковий матеріал. Ведучому – розданий текст не зачитувати.]


Після найпотужнішого портативного лазера Spyder Three, компанія Wicked Lasers випустила модель двосторонньої лазерної указки Sixth Series.
Одне із слів у тексті запитання ми злегка подовжили. Напишіть це слово у початковому варіанті.

Запитання 0х06

У питанні є заміни. На колажі користувача Спарті, який називається «ДОСЛІДНИК НА ПОЛЮВАННІ», на літеру надягнутий пробковий шолом. Напишіть цю літеру.

Запитання 0х07

[Роздатковий матеріал]


Перед вами фрагмент реклами інноваційного для свого часу персонального комп’ютера. Відтворіть заретушоване слово.

Запитання 0х08

[Ведучому: акцентувати «НЕ ПОЧИНАЮТЬСЯ», аби команди чітко це розчули]
Питання для любителів теорії. Перший епізод гри Angry Birds Space [Енгрі Бьордс Спейс] називається двома короткими англійськими словами, які НЕ ПОЧИНАЮТЬСЯ на одну букву. Напишіть ці два слова.

Запитання 0х09

На коробках с «Утилітами Нортона» був присутній портрет Пітера Нортона в сорочці і краватці, який пильно дивився на користувача наче закликаючи його купити програму. Напишіть ще одне ім’я, яке згадує Ілля Ільїн у своєму огляді, розповідаючи про це.

Запитання 0х0A

[Роздатковий матеріал. Ведучому – не повідомляти про лапки у питанні]


На рекламі программного забезпечення Norton SystemWorks [нОртон сИстемворкс] ми приховали ЙОГО. Стівен випустив «ЙОГО» у 1975 році. Назвіть ЙОГО.

Запитання 0х0B

Вадим Матуліс називає ІКСа «вірусом букрідера». На одному рисунку ІКС стверджує, що не читає за їжею. Назвіть ІКСА двома словами.

Запитання 0х0C

Випущений у 2008 році китайський MP3-плеєр був найтоншим у світі. Його розробники балансували на межі плагіату, адже плеєр був дуже схожий на телефон «Моторола Рейзор». Назва цього плеєра співпадає з оригінальною назвою фільму 1982 року. Назвіть цей фільм.

Запитання 0х0D

[Ведучому: важливо правильно вказати наголос в іменах]
В іменах персонажів гри GameDevStory [геймдевстОрі] від студії Kairosoft [Каіро Софт] використані алюзіі відомих людей, а також гра слів. Так, наприклад, гравець може найняти на роботу Донні Джеппа чи Бі Товена. Увага, бліц. Три питання по 10 секунд.
1. Назвіть прізвище саунд-інженера, ім’я якого – МОу.
2. Назвіть ім’я дизайнера з прізвищем ВенгУ.
3. Назвіть п’ятилітерне прізвище програміста на ім’я Джіллі.

Запитання 0х0E

[Роздатковий матеріал]


Яким англомовним неологізмом з восьми літер автор підписав розданий вам рисунок?

Запитання 0х0F

Коли магічний суперкомп’ютер Гекс з циклу книг Террі Пратчетта розмірковує над запитанням, він тимчасово блокує усі свої інші функції, а з нього з’являється ЦЕ. Назвіть ЦЕ двома словами.

Запитання 0х10

Назва сервісу, який пропонує вибір з набору картинок, в українській вимові відрізняється від імені відомого персонажа лише останньою голосною. Даний сервіс є вдосконаленим варіантом ЦЬОГО. Назвіть ЦЕ одним словом.

Запитання 0х11

Початкові умови мода для Counter Strike з назвою ІКС – це гуманне завершення звичайного сценарію протистояння. В США ІКС не є порушенням авторських прав. Яке слово іншомовного походження ми замінили на ІКС?

Запитання 0х12

[Роздатковий матеріал]


В назві цього логотипу Microsoft згадується ВІН. Найдурнішим з ЙОГО переслідувачів був «містер Оранжевий». Назвіть ЙОГО.

Запитання 0х13

Щоб вирішити проблему з запам’ятовуванням ЦЬОГО в CSS [сі-ес-ес], використовують слово «проблема». Зробіть все правильно і назвіть другий елемент ЦЬОГО одним словом.

Запитання 0х14

Дуплет. Два запитання по 30 секунд обговорення.
В одній з серій «Футурами» показана карта США, на якій назви штатів розширені в ІТ-стилі. Наприклад, Idaho [Айдахо] став User IDaho [юзер айдахо] – назва починається з «User ID» [юзер айді].
1) Змінена назва якого штату стала логічно починатись з букви X [екс]?
2) Змінена назва якого штату починається з «24-bit» [твенті фор біт]?

Запитання 0х15

Премію ІКСА присуджують за особливий внесок у розвиток основ інформатики. До премії додається грошова винагорода в розмірі кількох тисяч доларів. Тож можна сказати, що в цих випадках ІКС присутній разом з ІГРЕКОМ. Що ми замінили на ІКС та ІГРЕК?

Запитання 0х16

Коли автор запитання задав у пошуку зображень Гугла тему нашого кубку, він відразу одержав десять Пенні. У попередньому реченні ми пропустили кілька букв. Напишіть їх.

Запитання 0х17

ВОНА, затверджена у 2010 році, проголошує серед основних задач реформування законодавства про патенти та монополії. Назвіть ЇЇ трьома словами, що починаються на однакову букву.

Запитання 0х18

[Роздатковий матеріал]
.
Перед вами заголовок інтернет-сторінки, яку автор запитання присвятив ЙОМУ. Назвіть ЙОГО.

Запитання 0х19

В цьому запитанні немає замін.
У розважальному парку міста Тампере можна побачити великий за розміром ігрек. Ми не питаємо, чим він слугує – скажіть, чому присвячений цей парк.

Запитання 0х1A

Герой одного серіалу говорить про американців-новаторів у IT-сфері: Джобса, Возняка, Баллмера. Далі він закликає до того, щоб кращі ВІСТИ послужили на благо Америки. Яке слово ми замінили на ВІСТИ?

Запитання 0х1B

Анекдот. На роботу секретаркою влаштовується невисока білява дівчина. На питання про ЦЕ вона відповідає, згадуючи «емочки». Назвіть ЦЕ.

Запитання 0х1C

Серед ЇЇ вад один коментатор називає віруси, заражуваність, шпигунські програми, трояни та шкідливу рекламу. Назвіть ЇЇ.

Запитання 0х1D

У питанні слова ДІЄ ДОСВІДЧЕНО – заміна.
Згідно з жартом з Башу, з’явився небезпечний вірус: потрапляючи до Офісу, він ДІЄ ДОСВІДЧЕНО. Мало хто знає, що ім’я його жертви – Роккі. Назвіть країну, з якої цей вірус розповсюдився.

Запитання 0х1E

Згідно з жартом автора запитання, один з видів риб одержав у наукових колах назву з двох слів. Напишіть цю назву.

Запитання 0х1F

[Роздатковий матеріал]


Дайте точну відповідь: що рекламується таким чином?

Запитання 0х20

[Ведучому: бажано, щоб ящик був таки чорним]
Увага, чорний ящик!
В об’єктно-орієнтованому програмуванні кожен клас повинен розглядатися як ІКС - програміст не повинен вникати в його реалізацію. В статті під назвою “Свідки із заліза”
зазначено, що всередині всіх сучасних “ІКСІВ” є флеш-пам’ять. Ми не питаємо, що ми замінили на ІКС. Що в чорному ящику?

Запитання 0х21

[Роздатка]

Якими двома словами, що розпочинаються на однакову літеру, підписав цю картинку блогер ibigdan?

Запитання 0х22

Транслятор від Apple дозволяє програмам, розробленим під мікропроцесорну архітектуру PowerPC, запускатись на архітектурі Intel. Він називається так само, як африканське місто. Напишіть цю назву.

Запитання 0х23

В статті "7 поганих звичок програмістів" автор з гордістю вказує на звичку сильно недооцінювати час на виконання проекту. В якому місті живе автор цієї статті?

Запитання 0х24

Програма, розроблена Марком Андреесеном, отримала свою назву через красивий дизайн та розкидані по всьому вікні різнокольорові кнопки. Напишіть назву цієї програми.

Запитання 0х25

[Роздатка]

Одним з основних принципів хорошого програмування є принцип "Не повторюй себе".  Описуючи цей принцип, Армандо Фокс радить залишати свій код завжди ТАКИМ. Яким
ТАКИМ?

Запитання 0х26

Тім Брей запропонував ввести новий HTTP-статускод для сторінок в Інтернеті, доступ до яких заборонений держслужбами. Напишіть номер цього HTTP-статусу.

Запитання 0х27

[Роздатка]

Розробник Даніель задумався над певною незручністю і запропонував рішення, яке перед вами. Яка абревіатура присутня в описі цього малюнку?

Запитання 0х28

Назва якої мови програмування присутня в терміні, що в словнику Вебстера позначає сюрреалістичний гумор?

Запитання 0х29

Бліц. Три питання по 20 секунд кожне.
Слово-портмоне - це слово, утворене злиттям двох інших слів. У цьому завданні вам потрібно написати власну назву, яка утворилося від злиття вказаних слів чи словосполучень.  
    1. Ян Мердок та його дружина Дебра.
    2. сумісність та якість.
    3. істина та горизонт.
 
 

Запитання 0х2A

В одному з пунктів статті "10 найбільш революційних гаджетів" згадується роман "50 відтінків сірого". Якому пристрою присвячений цей пункт?

Запитання 0х2B

[Роздатка]
 
 Перед вами назва статті про відсутність новин у відомої компанії, в якій ми пропустили два слова. Друге пропущене слово відрізняється від першого подвоєною буквою. Назвіть цю
компанію.

Запитання 0х2C

Працівник Novell, аналізуючи найбільш невдалі терміни в ІТ, пише, що ідея цього терміну пішла від зображень архітектури систем. Напишіть цей термін.

Запитання 0х2D

Розробник Google Джефф Дін є аналогом Чака Норріса у світі ІТ. Назвіть з точністю до 15 хвилин точну дату і час його народження.

Запитання 0х2E

[Роздатка]
 
ТАКА ВОНА є ТАКОЮ, щоб вплив зовнішніх електромагнітних перешкод був однаковий. Перед вами демотиватор з підписом "ТАКА ВОНА". Що ми замінили на ТАКА ВОНА?

Запитання 0х2F

Джонатан Сакс підмічає, що нове покоління стає егоцентричним – його цікавить лише “я”. Що ми замінили в попередньому реченні?

Запитання ++ [додаткове]

У розкладі однієї конференції розробників останнім пунктом була зазначена технологія, винайдена Джоном МакКарті у 1959 році. Назвіть цю технологію двома словами.